Prášek z galgánu

Koření života a lásky

Znovuobjevená ingredience středověké kuchyně a lékárny sv. Hildegardy.

Galgán byl základní surovinou mnoha Hildegardiných směsí koření a bylin, kombinoval se s fenyklem, bertrámem, muškátovým oříškem apod.

Galgán je jemnou variantou zázvoru, velmi vhodný pro ženy.

Sv. Hildegarda si o něm v díle Physica poznamenala následující slova.

„Galgán je horký, ale má v sobě i umírněný chlad a je velmi účinný. Kdo trpí kvůli špatným tělním tekutinám na bolesti zad nebo boku, ať svaří galgán ve víně a popíjí ho často horké a bolest pomine, protože tato bolest, která pochází z chladných šťáv, se rozpustí v horkosti galgánu v zahřátém víně. Kdo má bolesti na srdci a je kvůli srdci bezmocný, ten ať jí galgán, hned se mu povede lépe.“ 
Sv. Hildegarda z Bingenu

Použití:

V kuchyni se přidává 1-3 špičky nože, lze jím nahradit pepř, jídlu dodá kořenitou, ostře hořkou chuť. Používáme ho obdobně jako pepř.

  • u snídaně: vylepšete si kaši nebo si upečte kořeněný perník, posypejte si galgánem chléb s máslem nebo vejce
  • u oběda: perfektní kombinace pro husté polévky – dýňová, čočková nebo hrachová
  • u večeře: zkuste do pomazánek nebo do salátů – teplých i studených 

Složení:

mletý kořen galgánu 

Obsah: 50 g

KOUPIT ZDE


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *